Zoeken
  • Noguru

'Ik weet dat je een groot hart hebt' (over het mooie zien in een ander)


'Ik weet dat je een groot hart hebt. Ik weet dat je slim bent. Ik weet dat je een goede jongen bent'

Dit is een tekst van een docent die bleef volharden en geloven in een kind dat zich niet wist te gedragen in de klas. En ze had resultaat;

Deed me denken aan een adviesje wat ik een keer kreeg van een onderwijskundige. Ze zei dat het enige wat je tegen je kind moet zeggen na een sportwedstrijd in het weekend; 'Wat heb ik van je genoten, heerlijk om je te zien spelen'. Dus vooral niet bespreken wat er goed ging en wat er beter kon. Kinderen horen het niet. Simpelweg omdat je niet in de relatie trainer-speler zit. Die is weggelegd voor de trainer/coach op de sportclub.

Het deed me ook denken aan een van de vele wedstrijden die ik volgde van mijn dochter. Ze voetbalde, was 10 jaar, en ze verloor alles. Het team was gezellig en het telkens verliezen, ach, als het maar gezellig bleef. Natuurlijk wilde ze wel een keer winnen en dat wilden we als ouders ook wel weer eens.

We besloten een keer op licht aandringen van mij om de 2x20 minuten die de wedstrijd duurde met alle ouders uit volle borst te gaan aanmoedigen. Notabene tegen de sterkste tegenstander uit de competitie en ook nog een concurrerende club uit het dorp. En je raadt het al, ze wonnen voor het eerst. En wat speelden ze goed. En wat een energie hadden de meiden, ze bleven gaan.

En begrijp me goed. Aanwijzingen geven, voorzeggen of coachen deden we niet. We moedigden aan en gaven complimenten; 'Goed zo', ' Ja, mooie bal', 'Ga, door', 'Ja, die bal is voor jou', 'Kom op, hou vol', 'Goed geprobeerd'. Misschien wilden we het resultaat van onze 'inspanning' te graag zien, maar dat maakte niet uit, we wisten dat er iets magisch gebeurd was.

Iets magisch is het tegenwoordig zeker. Dat het positieve en mooie in een ander gezien wordt. En dat we dat iets meer mogen doen. In welke situatie dan ook. Een ieder van ons heeft de mogelijkheid van een klein beetje meer. Een beetje meer geduld, een beetje meer aandacht, een beetje duidelijkere uitleg, een beetje meer empathie, een beetje meer gulheid, een beetje meer aanmoediging. En als je een klein beetje meer kan doen, dan kun je natuurlijk die kleine veranderingen herhalen totdat je heel veel meer hebt gedaan. Wat zal de ander daar blij mee zijn.

#identiteit

31 keer bekeken