Zoeken
  • Noguru

'Ben je terminaal serieus of oneindig creatief?'


Wat denk jij als je dit plaatje ziet?

Paul Iske (gepromoveerd op theoretische natuurkunde), o.a. bekend van Instituut van Briljante Mislukkingen, publiceerde dit plaatje in een paper van hem in 2005. Het komt erop neer dat als je dit interpreteert zoals hij doet, dat onze creativiteit al snel afneemt en nadat we 44 jaar zijn geworden weer geleidelijk aan wat toeneemt. Een paar jaar voor ons overlijden neemt het nog meer toe, we worden weer wat speelser en vrijer. Het bereikt echter nooit meer het enorme oorspronkelijke niveau van het moment dat we hier net arriveerden in al onze onschuld, vrij van enig zelfbewustzijn.

Vraag je je toch af waar het door komt. Dat is echter je reinste speculatie. Niemand weet het precies. Vele 'experts' die hier over heen poepen met hun 60- bits per seconde menen het te moeten wijten aan onze opvoeding (je moet en je mag weinig, en steeds minder), ons onderwijssysteem (vrije keuze, zelfstandig denken en creativiteit krijgen steeds minder aandacht) en ons werk waarin het met name gaat om meten is weten, structuren, processen, presteren en resultaten. Dit is echter op geen enkele wijze gemeten en bewezen of sluitend aangetoond.

Niemand heeft een sluitende verklaring. Laten we daarom maar gewoon ophouden met het zoeken ernaar. Het is waarschijnlijk domweg onze biologie. Het is ook een evolutionair gegeven. 2000 Jaar geleden was het ook al zo. Het is dus niet te vermijden dus wen er maar lekker aan. Iedereen neemt zichzelf gewoon serieus. Wij allemaal. Ja, ook jij.

Ik heb nog even geaarzeld of er toch niet een mooie tegenhanger te bedenken valt.

Kreeg altijd wat pukkeltjes van dit soort ongefundeerde voorstellingen van de werkelijkheid. Helemaal van die term. Je gaat dus sneller dood als je serieus door het leven gaat. Ja, natuurlijk, als je meer lol hebt en meer geniet en positiever in het leven staat, zal dat zeker effect hebben op de kwaliteit van leven die je ervaart. Maar dat gaat weer voorbij aan hoe ons DNA eruit ziet. Genoeg mensen hebben veel lol en genieten veel maar gaan toch te vroeg dood. Genoeg mensen die denken dat veel roken en drinken je rustiger maakt en tegelijkertijd je je prettiger voelt, blijven heel lang leven. Vertel het maar dus, waaraan moet je vast houden?! Eindeloze vreugde dan maar?

Geef je gewoon over aan die energie die je bij een bepaalde activiteit voelt als een prettige energie. Je weet wel wat dat is. Voor mijn part heb je dan 4x sex op een dag, of sport je iedere dag in plaats van 3x per week, of neurie je lekker mee met de muziek dat uit je oortjes komt op de fiets naar school of werk en weer terug natuurlijk, of vertel je vaker een mop omdat je mensen graag aan het lachen brengt, of pieker je wat minder omdat je weet dat iedere gedachte toch maar een voorbijganger is, of laat de tranen gewoon komen als je emoties voelt (en geen excuses aanbieden achteraf).

Of doe gewoon eens dit;

Of dit;

Of neem jezelf gewoon nog wat serieuzer dan een ander…..


15 keer bekeken