Zoeken
  • Noguru

Heb Jij Een Goed Antwoord Op De Vraag; Wat Doe Jij Tegenwoordig?


Als jongetje keek ik meer dan graag naar James Bond films. Wat een held. Eigen leven wagen voor het leven van vele anderen. Of liever voorkomen van de dood van vele anderen. En tegelijkertijd iedere mooie vrouw kunnen krijgen die je maar wilde. Wat had ik graag willen kunnen wat hij kon. Welke jonge knaap niet? Toen zag ik veel nog niet. James was als Sean Connery (mijn favoriet) of andersom natuurlijk multigifted. In tactvol omgaan met vrouwen wellicht wat minder (nobody cared in those days), maar des te meer multi begaafd in zijn vaardigheden. En wie gaf er iets om zijn emoties?! Het was toch fictie.

In latere films kreeg James ook gevoelige trekjes. Niets mis mee. Hij werd nog perfecter. Sean Connery bleef mijn favoriet. Stijl, elegantie, wijsheid, gentlemanlike, multitalented in talen/cultuur/science, adrem en erudiet communicerend, prima minnaar, levensgenieter, atletisch gebouwd en begaafd in menige fysieke uitdaging, dit alles kenmerkte hem.

Net zoals James Bond zijn Leonard di Caprio, Benjamin Franklin, Leonard da Vinci, William Shakespeare, James Franco, Angelina Jolie, Ellen De Generes, Oprah Winfrey bekende en echte Renaissance Mensen. Yep, Renaissance Mensen. Oftewel, Polymaths, Multipotentialites, Creatieve Generalisten, Multigetalenteerden genoemd.

Naast die bekende mensen zijn er miljoenen Renaissance Souls onder ons. Die met hun vele gaven toch functioneren in onze samenleving. En vaak zelfs prima.

Toch is er iets vreemds aan de hand. Zo heb ik tenminste zelf 54 jaar ervaren. Mij is geleerd iets te worden en dat heb ik dus ook hard geprobeerd. Profvoetballer, coach betaald voetbal, salestrainer, sportwinkeleigenaar, bankier, salestrainer, loopbaancoach, organisatie adviseur, verandermanager, regio directeur, personal leadership coach, droom coach, customer engineer, blogger, online ondernemer, onderzoeker, zanger, danser enz. Ik heb het allemaal gedaan en toch...... Ik werd maar niet wat ik later wilde worden. Het paste niet. Het was niet compleet, niet af, niet rond, in balans. Het voelde onvrij. En ook onbevredigend, ik was toch bezig zoals het bedoeld was. Goed worden in iets en dan kwamen welvaart en welzijn vanzelf?! En wel permanent.

Het leerproces

Mijn hele leven ben ik al het leren over mezelf. Stapje bij stapje proberen mezelf te doorgronden en mezelf te verbeteren. Dat ging gepaard met een voortdurende onrust, niet altijd en permanent maar toch, periodes van neerslachtigheid gingen gepaard met uitgelatenheid, opluchting, vrijheid en spontaniteit (nu is duidelijk waardoor die onbalans werd veroorzaakt). Door kennis en vaardigheden op te doen en deze over te brengen op anderen en mezelf voortdurend te evalueren, werd ik een excellente communicator in woord en geschrift (ahum...); door te investeren in een positieve houding en overeenkomstig gedrag (thema's; leiderschap, klantbeleving, communicatie, teamwork, omgekeerd denken, motivatie, energie, Jung, TA) en hoe dit over te brengen aan anderen, werd ik een faciliterend baken van rust, vertrouwen en energie voor anderen (ahum...); door me in verschillende sporten te bekwamen, werd ik een prima voetballer, voetbaltrainer, fietser en fitnesser; door me te verdiepen in mijn gezondheid en fitheid, viel ik 20 kg af, begon ik na 15 jaar niet bewegen weer te sporten (3 tot 4 keer in de week) en ben ik nu zelfs Vegan geworden en heb ik het lijf van een 45-jarige (ahum...).

Ik verdiepte me in (cognitieve en positieve) psychologie, in de kunst van netwerken, in de kunst van sigaren roken, in de kunst van stoppen met roken (en toch telkens weer beginnen totdat het spontaan stopte....), in de kunst van barefoot running, in de kunst van spelen terwijl je werkt, in alle mogelijke (neurologische) kennis die ik kon vinden dat ons gedrag en de werking van onze hersenen verklaart, in spiritualiteit (praktisch, toegepast en gericht op zelfonderzoek en verhoging van bewustzijn, dus bizar ingewikkeld), in allerlei persoonlijkheid- en ontwikkelingstesten en assessments, in zingen (naam 2 jaar zangles en trad op in een band) en dansen (freestyle het liefst en dan uren in hoog tempo achter elkaar), in de kunst van vrouwen aantrekken en weer afstoten, in de kunst van het liefdevolle vaderschap, in de kunst van het bouwen aan een online business, in de kunst van het verbinden van wetenschappelijke kennis conceptueel in nieuwe concepten, in de kunst van schrijven (zo schreef ik 7 boeken en 789 blog-artikelen) en ga zo maar door.

Als ik ergens voor ging ging ik er vol voor. Zo was ik onbewust aan het bouwen van mijn eigen James Bond zijn. Ik was echter al James Bond en ik ben nog steeds James Bond. In het echt. Ik had al die interesses, talenten en passies al. Ik kan alleen niet schieten....

Het is nu comfortabel.

Dat ik een Renaissance Man mag en kan zijn voor andere Renaissance Souls voelt heel comfortabel en vrij. Ik help graag mannen of vrouwen die hun ware aard nog niet mochten ontdekken. Voor mij zijn het de enige mensen die ik een beetje begrijp.

Neem contact op.

Dus als je dit herkent en je vraagt je nu nog steeds af wat je wil worden als je later groot bent, leg contact met me (0031 6 5367 5546; info@paulricken.nl)

Ook als je herkent dat je zelf ook vele passies, interesses en/of talenten hebt maar je kunt ze niet kwijt in je huidige werk of leven, laat het weten.

Ook als je herkent dat je niet in een vakje of hokje past, terwijl mensen dat toch graag iedere keer willen zien of horen van je, laat het weten.

Of als je dit alles herkent en je daarom een burn-out voelt aankomen dan wel je voelt regelmatig dat je bore-out bent, laat het weten.

- Renaissance Souls verdienen ook iedere dag 'vrij' -

De echte Renaissance.

In een maatschappij van labellen en categoriseren is het voor ons als 'categorie' ook mogelijk vrij, creatief en krachtig te zijn. Het is mogelijk die vele passies, interesses en/of talenten op een eenvoudige manier te combineren. Dat zou pas een echte renaissance (= wedergeboorte) zijn.

Dus, mijn antwoord nu op de vraag die ongetwijfeld weer gaat komen;

'Hee Paul, wat doe jij eigenlijk tegenwoordig?'

is

'Ik help mensen die niet in een hokje passen'

--- Voor iederedagvrij.nu (in aanbouw) zoek ik verhalen van Renaissance Souls die al leven vanuit hun passies, talenten en interesses. En die daarmee vrijheid, rust en creatieve ruimte ervaren. En tegelijkertijd daar goed van kunnen leven. Wie stuurt me iets in? Zo kunnen we bouwen aan de Tribe voor Renaissance Souls. De verhalen verzamel ik en die plaats ik in het blog op de website ---

Attentie.....

TOEGIFT.... was ik net even vergeten, dus nu (2 minuten later), ben ik er weer.

Iederedagvrij.nu is vrij van advies.

Het is een initiatief van Noguru - De Guru zonder advies -

Het is een platform voor Renaissance Souls om hun wijsheid te delen met anderen die ook niet in 1 vakje of hokje passen. Op te organiseren events, online communities, festivals, meetings, introductie meetings, into nature expedities, mudruns, airdiving, denktank, buurtcampings enz. Ik ben er om dit te faciliteren met andere Renaissance Souls.

info@paulricken.nl of bel me 0031 6 5367 5546

#multipotentialite #polymaths #RenaissanceSouls #PIPPIES

0 keer bekeken