Zoeken
  • Noguru

Hoe het continue 'Zoeken Naar' me Leidde naar Hoe Je Je Stress Praktisch kunt Tackelen Lui A


Highlanders. Misschien wel de meest stoïcijnse dieren ter wereld.

Hoe stoïcijns ben jij als je veel stress ervaart? Als de spanning toeneemt?

Kun je je angsten controleren, beheersen of verdrink je (soms) erin?

Laat je je van je vrijheid beroven door je mentale monster mind?

Of luister je toch nog naar je omgeving omdat ze vinden dat je nu eens voor 1 ding moet gaan of niet zo veel risico moet nemen en zo meer dan dit?

In mijn vorige artikel vertelde ik al iets over mijn angsten. En een beetje hoe ik ermee omging.

Een methode (gevonden via Seneca, een Romeins filosoof) die me ook vaak goed heeft geholpen is een methode waarbij ik me de meest angstaanjagende scenario's voorstelde. The worst case scenario's.

Dit kun je, en vooral moet je dit doen, terwijl je relaxed achterover in je stoel hangt. Dan wel als je je comfortabel voelt. Dan komen de meest heldere antwoorden.

Ik illustreer hoe het werkt met een voorbeeld.

Je hoeft verder niets te doen. Alleen dit even lezen en de zelf bedachte vragen beantwoorden in je hoofd. En dan kom je al snel tot een verrassende conclusie. Een conclusie die je diep van binnen al ergens beschikbaar had…..

Eerste vraag die je kunt stellen.

Een willekeurig voorbeeld;

Stel dat je niet weet of je een business moet starten en het blijft maar rondzingen in je hoofd. Start je een business met het risico nat te gaan, geld te verliezen, voor schut te staan, huidige baan te moeten opgeven en zo meer.

Dus omgebouwd naar een vraag;

'Wat als ik een nieuwe business opzet met geen enkele garantie dat het een succes wordt ondanks dat ik het goed doordacht heb'

1. Definieer nu eerst; wat er gebeurt als je dat doet wat je hebt opgeschreven. Dus het wordt geen succes, stel je voor wat er dan allemaal kan gebeuren. Geen baan meer, geen vast inkomen enz. Wees uitgebreid in je opsomming.

2. Voorkomen; wat je kunt doen om dit te voorkomen of kan voorkomen dat het eventueel kan gebeuren. Benoem van alles hier. Wees uitgebreid.

3. Herstellen; als het toch gebeurt, hoe kun je de schade herstellen of wie kun je vragen om je te helpen. Wees ook hier weer zo uitgebreid mogelijk.

En houd als je deze vragen doorloopt in je achterhoofd; heeft er ooit iemand al hiermee gedealt en is het toen opgelost of verdween het probleem als vanzelf?

En is die iemand iemand met minder gedrevenheid en minder intelligentie. Je zult ervaren dat het antwoord op deze vraag bijna altijd bevestigt wordt door jou. Zo niet, dan heb je een ander probleem ;-)!

Tweede vraag hierna;

Wat kan het voordeel zijn van een poging of dat het slechts gedeeltelijk een succes wordt?

Dus als je probeert te doen wat je je voorneemt, ontwikkel je dan vaardigheden, krijg je meer zelfvertrouwen, stimuleer je dan je leervermogen? Wat levert het je op? Wees zo uitgebreid mogelijk.

Derde vraag;

Wat zijn de kosten van niets doen? Emotioneel, financieel en fysiek gezien.

Over een periode van 6 maanden - 1 jaar - 3 jaar gezien.

Dus als je geen actie onderneem, dus niet start met die eigen business, hoe zou je leven er dan uit zien? Ga ook hier gedetailleerd op in. Wat gebeurt er dan concreet?

Je zult ervaren, als ik een voorschot mag nemen, dat als je deze 3 stappen doorloopt je initiële angst een gecreëerde fictie van je mind is geweest. Je hebt met deze methode de bullshit geëlimineerd.

En....

Definiëren van je angsten is vaak belangrijker dan je doelen vast te stellen en te weten. Want moeilijke keuzes leiden tot een makkelijk leven. Makkelijke keuzes leiden tot een moeilijk leven. Doelen vast stellen is niet zo moeilijk. Angsten vaststellen wel. Of ervaar je dat nu nog anders?

In je comfort seat blijven hangen leidt tot een schijnbaar comfortabel leven waarvan je achteraf zegt, waar zijn mijn dromen eigenlijk gebleven? Heb ik werkelijk geleefd? Het leven is bedoeld om uit te zoeken hoe het leven werkt. En dat doe je bij voorkeur in de driver seat. Dus probeer van alles uit. Take a chance.

Mooie tegenstelling toch?

Of had je 'm nog niet?

Comfort versus driver seat.

Achterover hangend in je stoel levert de beste oplossingen op om weer in de driverseat te komen. Dus diezelfde comfortseat voorkomt dat je in die comfort seat blijft hangen. Hmmm, interesting.

Wow, dus dit is een van geheimen van het leven...

Krijg altijd de beste ideëen als ik aan het schrijven ben. Niet daarvoor.

Yeah, love it.

--------------------------------------------------------------------------------

Oh, ben je er de 7e december a.s. 16.30 - 18.30 uur?

Heb je nog geen uitnodiging daarvoor gekregen (want je leest voor het eerst dit blog), mail me. Dan krijg je er een.

We gaan op de 7e allerlei problemen tacklen met een groep Renaissance Souls. Wees erbij.

Ik heb de Meet-Up;

'Hoe Je In Een Klap Een Angst Laat Oplossen Terwijl Je Lui Achterover In Je Stoel Hangt’

genoemd.

#RenaissanceSouls #multipotentialite #scanners #creatievegeneralisten #polymaths #stoicisme #stress

24 keer bekeken