Zoeken
  • Noguru

Hoe Word Je Alles Terwijl Iedereen Vindt Dat Je Typisch een 12 Ambachten 13 Ongelukken Bent?


Ja, hoe word je alles!

Renaissance Souls of ook wel Creatieve Generalisten genoemd worden in het Engels ook wel Jack of all Trades genoemd. Jack of all Trades, Master of None.

In het Nederlands krijgt het de betekenis; 12 ambachten, 13 ongelukken. Of manusje van alles. Of knutselaar. Dus, kortom je bent dan niet veel waard want je bent nergens goed in. Zo is de heersende opvatting bij velen.

Herken je dit?

Dat je dit bent, of dat mensen je zo bekijken of beoordelen?

Geen fijne gewaarwording als je dit werkelijk gelooft; dus als jij die gedachten, die anderen over jou schijnen te hebben, tot jouw gedachte laat worden.

Voor je het weet maak je er een verhaal van. Een verhaal dat een ketting wordt van elkaar geplakte gedachten. En dat verhaal zoekt naar bevestiging. Voor je het weet word je dat verhaal.

Het wordt jouw realiteit. En dat komt veel voor. Dat verhaal voedt angst en onzekerheid.

Dus bijvoorbeeld ik heb lang gedacht dat het prima was dat ik aan het floaten was. Floaten betekent van het ene naar het andere bewegen in een relaxte manier. Dus dan weer verdiepen in filosofie, dan weer verdiepen in bewegen, dan weer verdiepen in het creeren van nieuwe business ideas enz. Zonder werkelijke focus of richting of stip aan de horizon zo je wilt.

Andere zagen me ook zo en dat bevestigde mij in het beeld dat ik van mezelf had. En zo creëerde ik mijn verhaal.

Tegelijkertijd kwam daar bij dat ik het enerzijds wel OK vond en anderzijds telkens weer een gevoel naar boven kwam van; wanneer gaat dit allemaal een keer wat opleveren in geld, succes, aandacht van anderen, erkenning, waardering enz. En dat zag ik niet.

Het kwam niet. Ik voelde het niet. Het voedde een telkens terugkerende onrust. En dat werd ook mijn verhaal. Het verhaal in een verhaal. Het verhaal van de Jack of all Trades, Master of None. Altijd slechts een 7 of 8 scoren of zelfs lager. Nooit eens ergens echt uitstekend in worden en daarvoor gezien worden. Iemand die nooit zal slagen, iemand die nooit een keer kiest, iemand die nooit ergens werkelijk voor gaat, iemand die nergens werkelijk goed in is; slechts gemiddeld, middelmatig. En ga zo maar door.

Sinds ik me realiseerde dat al die interesses en talenten een thema dienen, een thema dat me voedt en richting geeft, zijn die verhalen stil gevallen. Het betekent dat het OK is wat ik doe of niet doe. Het betekent dat ik me niet meer richt op die externe waardering. Op het moeten slagen. Op het moeten kiezen. Op het moeten focussen. Op het werkelijk meer dan goed worden in iets.

Mijn Jack of all Trades, Master of None is verwoorden tot Master of Jack of all Trades. Al die interesses en talenten dienen nu dat thema. Ze zijn het waard dat thema te dienen. Ik mag ermee spelen. Mee jongleren. Mee experimenteren. Mee combineren. Mee ontdekken. Mee verder groeien.

En ik kan je zeggen, dat is een heel ander gevoel. Een overweldigend vrij gevoel.

Ervaar jij dat zelf ook. Voel jij je ook een Master of Jack of All Trades? Kun jij je bewust zijn van wat je werkelijk bent? Al is het maar even. En als het maar even is, dan heb je iets te pakken. Iets wat je terug kan laten keren.

Met je bewustzijn, je zelfbewustzijn. Voedt het, koester het, roep het op telkens weer en weer, en omarm het gevoel dat je erbij krijgt, wentel je er in. Je maakt het je dan eigen. Je integreert het.

Helemaal zelf, met telkens dat kleine beetje krachtige zelfbewustzijn. Hoe krachtig ben je daarmee? Wow.

Door dat gevoel te isoleren en dat gevoel vervolgens integreert wordt het een groot deel van je bewustzijn. En dan kun je er heerlijk mee gaan spelen. Als vanzelf.

Met al die vaardigheden, talenten, interesses, kennis die je hebt opgedaan en nog zult vergaren.

Improvisatie is dan je deel.

Zoals je aard werkelijk is.

Je weet het al.

Je houdt er van.

Het is geen geheim voor je.

Je bent het misschien even kwijt geweest.

Net als ik.

No sweat.

Hier heb je het weer terug.

Alsjeblieft.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laat een reactie achter of deel dit bericht met iemand waarvan je weet dat dit artikel waardevol is.

#creatievegeneralisten #scanners #multipotentialite #polymaths #PIPPIES

0 keer bekeken