Zoeken
  • Noguru

F#@& Je Gedachten En Gevoelens


Yes, f#@& je gedachten en gevoelens.

Ik hou niet van al dat gef#@* dat tegenwoordig zo in.

Zelfs mijn broer houdt er van. 'F#@& that shit' zegt ie graag, the moron (idioot).

Iedereen poept er van alles uit, tegenwoordig.

Iedereen heeft een mening over een mening over een mening over weer een mening.

Of een gevoel over een gevoel over een gevoel.

En dan weer een mening over een gevoel en daar weer een mening over en vervolgens weer een gevoel daarover.

Het is allemaal de gewoonste zaak van de wereld, vinden we.

Dat doen we dan in DWDD, in Jinek of in columns of in opinie artikelen of in Pouw of in Buitenhof of in Late Night of gewoon thuis met vrienden of familie of op dit blog ;-)

Dit blog is echter nodig. Natuurlijk. Want ik zie het werkelijk voor wat het is. Ik heb de wijsheid. De waarheid.

Nou ja, ...... je mag het zelf lekker uitzoeken.

Vind er maar wat van. Of niet. Misschien krijg je nog wel ergens een inzicht.

Dat is dan toch mooi meegenomen wellicht.

Polariseren

Polariseren, dat moet. Is goed voor de discussie. Uitvergroten van tegenstellingen is nodig om de noodzaak ze op te lossen te vergroten. Polariseren is goed voor het vinden van compromissen. Is goed voor het publieke en maatschappelijke debat. Is goed voor onze geestelijke gymnastiek.

Het is overal goed voor denken we.

Bovendien emoties en meningen moeten eruit.

Die moet je niet voor je houden. Is niet gezond.

Mensen die zich niet uiten zijn niet interessant. Ze zijn zeker introvert?! Gadver.

Iedere emotie en iedere mening is de moeite waard.

Je voelt je blij.

Je voelt je tevreden.

Je voelt je boos.

Je voelt je opgetogen.

Je voelt je verdrietig.

En over die gevoelens hebben we dan weer een mening.

In je leven voel je je af en toe shit en af en toe niet en alles wat er tussenin zit.

En dat is wat het is.

Het gebeurt gewoon.

Je kunt het niet timen en niet plannen.

En ze zijn niet goed of fout.

Ze kunnen wel groter worden als je er meer mee doet.

Meer mee doen omdat jezelf zo belangrijk vindt. Omdat je een mening (goed of fout) over je gevoel hebt. Of omdat je er een belangrijk verhaal over hebt. Of omdat iemand ooit tegen je zei om open te zijn over je gevoelens.

Meningen over gevoelens

Een mening van goed of fout over je gevoelens levert dit op;

  • je voelt je goed en dat is goed.

  • je voelt je goed en dat is slecht.

  • Je voelt je slecht en dat is goed.

  • Je voelt je slecht en dat is slecht.

In het eerste geval (goed-goed) schreeuw je het van de daken. Iedereen moet weten dat jij je goed voelt. Iedereen moet ook horen hoe je dat voor elkaar hebt gekregen. Iedereen zal ook weten hoe anderen dat voor elkaar moeten krijgen. Iedereen moet ook weten dat ze jaloers op je mogen zijn dan wel mogen worden. En ga zo maar door. Niks mis mee zou je zeggen, en er is ook niet veel mis mee. Behalve dan als je vanuit jouw goedheid andere mensen wilt veranderen. Dat goede gevoel moet door iedereen gevoeld moet worden. In welke omstandigheden zij dan ook leven.

Narcisme wordt het ook wel genoemd, een constante overschatting van jezelf, een positieve zelfperceptie dat een illusie is. Ook kan dan niet worden omgegaan met afwijzing en falen en wordt confrontatie en oncomfortabel voelen zoveel mogelijk vermeden.

In het tweede geval (goed-slecht) schreeuw je het niet van de daken. Je voelt je gewoon goed maar van jezelf mag je je niet goed voelen. Er is zo veel leed in de wereld. Mensen die het veel slechter hebben dan jij. Mensen die gered moeten worden, die zich ook goed moeten voelen. Je voelt je alsof je je niet gelukkig mag voelen, dat verdien je niet. Je vindt het ongeloofwaardig dat je zo voelt, er moet toch ergens nog iets mis zijn wat aangepakt moet worden?! Daarom mag jij je niet goed voelen.

In het derde geval (slecht-goed) voel je je slecht en je vindt dat dat goed voor je is. Dus je wentelt jezelf erin. Neemt nog een zak chips, neemt nog een shottie, neemt nog een halve liter ijs en de volgende dag heb je er vet spijt van, maar op het moment zelf geniet je er enorm van. Je geniet van het slecht voelen. Je trekt je dan ook vaak terug. In het beste geval beschouw je het als louterend. Uit dat gevoel is iets te leren. Je probeert uit te vinden wat dat is. Je ziet het als een geschenk. Als een kans om van te leren. Aan de anderen kant vind je dat jij meer verdient dan anderen. Je kan neerbuigend worden naar anderen. Je bent moreel superieur in je lijden. Ze zijn martelaren in een volgens hun wrede wereld. Ze willen graag shit verspreiden op Social Media over anderen, vooral over politici, actrices, zangers enz.

In het vierde geval zwelg je in zelfmedelijden (slecht-slecht). Je voelt je slecht en dat is niet goed. Je mag jezelf niet slecht voelen. Je voelt je slachtoffer van alles om je heen. Je voelt je ook een mislukkeling, je hebt het gevoel dat het helemaal niks meer wordt met je leven. Je duikt maar weer eens je bed in. Je kijkt oneindig lang en veel dramaseries en zegt dan regelmatig; 'Zie je nou wel, zij voelen het ook!' De vraag; 'Wat heeft alles überhaupt voor zin' is nu een legitieme vraag geworden. Excessieve zelfkritiek, neurotisch gedrag, overdreven aardig en beleefd doen naar anderen kan hieruit ontstaan.

De waarheid over gevoelens

We vergeten echter dat gevoelens zeer persoonlijk zijn, zeer tijdelijk zijn en altijd voortkomen uit een gedachte die ook weer tijdelijk is. Met tijdelijk wordt bedoeld, ze komen en gaan.

Gevoelens zijn persoonlijk en hebben alleen een zekere waarde voor jezelf en dus absoluut niet voor een ander. De waarde voor jezelf is dat je iets voelt. En dat is wat het is.

Het is niet zo dat als je iets voelt dat dat dan belangrijke beslissingen stuurt of dat je je daardoor moet laten leiden. Het hebben van welk gevoel dan ook hoort bij onze menselijke natuur.

Dat tijdelijke van je gevoel is wellicht nog interessanter. Dit zien zorgt ervoor dat je je gevoelens niet tot een soort waarheid gaat zien. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat je al meteen werkelijk pissed off bent omdat je beste vriendin niet meer reageert op jouw What's appjes zonder de oorzaak te weten. F$#@ that shit denk je dan!

En je deelt je shit weer met anderen op What's app incl. alle mogelijke redenen die je kunt bedenken voor haar gedrag. Totdat de volgende dag blijkt dat haar Iphone overleden was en ze niet in staat was te reageren.

Ieder gevoel komt ook nog eens voort uit een gedachte die weer tijdelijk is. Gevoelens komen niet voort uit wat er om je heen gebeurt. Ze komen voort uit de gedachten die jij erover hebt. Jij bent dus altijd degene die de gedachte en het bijbehorende gevoel veroorzaakt. Jij denkt iets en je voelt iets.

Een ander doet dat niet voor je. En ..... als je dit weet dan doorzie je dat het allemaal voorbij gaat. Zowel de gedachten als het gevoel. Niets meer en niets minder dan dat.

Mag je dan niets meer denken of voelen?

Je mag alles denken en voelen maar maak er niet zo'n verhaal van.

Leer je gevoelens te ontkoppelen van de betekenis ervan door te doorzien dat ze zijn wat ze zijn voor jou en dat ze ook weer komen en gaan.

Al die verhalen pakken ruimte. In de atmosfeer en in je hoofd. Ze vullen die ruimte door de betekenis die jij eraan geeft.

Spontaniteit

Een ruimte die er echter vooral is voor doen op basis van spontaan ontstane ideeën, inzichten, voorkeuren, interesses en oplossingen.

Een ruimte die er is voor ontvankelijk, open, luchtig en spontaan zijn.

Spontaan zijn heeft geen gedachten of gevoelens nodig.

Spontaan is spontaan van zichzelf.

Spontaan is wat wij zijn van nature.

Het geeft ons de ruimte te zijn wat we maar willen.

Het geeft ruimte aan al onze interesses, voorkeuren en talenten.

Het geeft ruimte om te zijn wie we ten diepste zijn.

En dat is VRIJ.

#RenaissanceSouls #scanners #polymaths #burnout #stress #creatievegeneralisten

13 keer bekeken