Zoeken
  • Noguru

Overwinnen Van De 'Who The F#@$ Am I' Complex


De meeste mensen en zeker ook creatieve generalisten, ik noem ze liever Renaissance Souls (swingt meer), hebben moeite om zich te presenteren als een expert.

Tegen de meeste van ons Renaissance Souls is ons hele leven verteld dat we eindelijk eens volwassen moeten worden en nu eindelijk eens moeten kiezen voor een specifieke richting of vakgebied of beroep.

En ook, wanneer houden we nu eens op afgeleid te worden door van alles en nog wat. Dat wat we ook interessant, aantrekkelijk of uitdagend vinden. Zo hebben we echter wel allerlei extra kwaliteiten en talenten ontwikkeld die zeer de moeite waard zijn. Ze worden echter vaak minder gewaardeerd dan de kwaliteiten van iemand die zich heeft toegelegd op een zeker specialisme.

Jij en ik weten natuurlijk dat dit totale bullshit is. Het kan echter wel leiden tot bepaalde ongezonde overtuigingen die we zelf zijn geloven.

Expertise is overgewaardeerd.

Het eerste wat je mag begrijpen is dat expertise zeer overgewaardeerd is. Wat is een expert sowieso?! Iemand die 10.000 uren erin heeft gestopt? Kom op nou. 10.000 uren is vaak helemaal niet gevraagd of nodig voor heel veel banen.

Voor heel veel dingen in het leven is het helemaal niet belangrijk hoeveel uren je geoefend hebt of welke trackrecord je hebt opgebouwd. Natuurlijk is er een zekere correlatie tussen ervaring en het beheersen van bepaalde taken of activiteiten, wat echter vooral van belang is is of je levert. Of je datgene biedt wat een ander nodig heeft of zoekt.

Ik herhaal dat graag;

‘Waar het werkelijk om gaat is of je al dan niet kunt leveren’

Zijn er meer loopbaancoaches met sterke communicatie skills en meer ervaring dan ik? Natuurlijk.

Zijn er meer ervaren bloggers dan ik? Natuurlijk.

Zijn er voetbaltrainers met meer ervaring dan ik? Natuurlijk.

Betekent dat dan ik niet in staat zou zijn anderen te leveren wat ze precies willen hebben? Natuurlijk wel.

En zo heb jij jouw eigen voorbeelden. Toch?

En kan ik dan niet met mijn bloggers vaardigheden gastblogger worden op een ander platform dan die van mezelf?

En kan ik dan niet voetbaltalenten bepaalde skills aanleren waardoor ze al veel progressie boeken?

Uhm, of course. En dat geldt ook voor jou.

Je weet meer dan je denkt.

Als je al meer weet dan de gemiddelde persoon weet over een bepaald onderwerp, dan heb je al een voorsprong. Nog belangrijker, dan heb je al een zekere wijsheid om te delen.

En al is het dan misschien een soort wijsheid van een beginner, zeker als je het vergelijkt met iemand met jarenlange ervaring en kennis over iets, die wijsheid van een beginner is vaak veel frisser en origineler dan de standaard oplossingen of visie van een ervaren expert.

Als het voor de hand ligt, dan is dat een goed teken.

Je kent het wel. Wat voor jou vanzelfsprekend is om te weten en te delen, dat is het voor de ander niet. Je wordt er ook over bevraagd. Van die weetjes of wijsheid die je jezelf al lang eigen hebt gemaakt, maar die voor anderen een soort openbaring zijn. Voor jou is het gesneden koek. Appeltje eitjes zijn het.

Dat is een goed teken of goede tekens. Het is informatie die waardevol is om te delen.

Je bent een expert tenzij iemand anders zegt dat je het niet bent – en dat doen ze sowieso niet… !

Er is sowieso geen gilde van experts die badges uitdeelt aan de echte experts en alles in het werk stelt de amateurtjes aan te klagen of aan de schandpaal te nagelen.

Mensen zoeken naar een zeker leiderschap. Mensen willen worden herkend in hun probleem en het gevoel krijgen werkelijk geholpen te worden met oplossingen die voor hun werken. Als je je met zelfvertrouwen presenteert, met de kennis die je hebt, dan komen de mensen die iets van je willen leren vanzelf naar je toe.

Er is maar er een die op jou lijkt, en dat ben je zelf.

Dus met jouw persoonlijkheid, voorkeuren, interesses en stijl ben je uniek. Dus wat je ook maar weet, kunt, doet, het is en blijft een eigen propositie, een eigen manier van zijn, een eigen manier van dingen voor elkaar krijgen. Niets lijkt exact op elkaar.

Het heeft altijd jouw eigen signatuur. Wat je ook doet.

En met die signatuur resoneer je met anderen. Niet met de hele wereld. Dat hoeft ook niet. Resonantie ontstaat. Als je maar gelooft in jouw unieke zijn, jouw unieke aanbod, jouw unieke veelzijdigheid, jouw unieke manier van leveren wat gevraagd wordt.

#renaissancesouls #scanners #polymaths #creatievegeneralisten #multipotentialites #multigetalenteerden

0 keer bekeken