Zoeken
  • Noguru

Stoplichten voorkomen burn-out


Ooit wel eens de kraan open gedaan en je afgevraagd waar al dat heerlijke water vandaan komt?

Of, ooit wel eens jezelf afgevraagd waarom we daar nooit bij stilstaan of zelfs dankbaar voor zijn?

Ooit wel eens hetzelfde afgevraagd als je het licht aan doet en dat het er zomaar is?

Ooit wel eens jezelf afgevraagd waarom je zo maar wakker wordt iedere dag weer?

Ooit wel eens jezelf afgevraagd waarom je haar als vanzelf groeit?

Ooit wel eens jezelf afgevraagd waarom je accu zichzelf iedere dag weer oplaadt?

Zo maar, hier even bij stilstaan, of sowieso even stilstaan, zorgt er wellicht voor dat je iets merkt.

Bijna als vanzelf is veel zomaar beschikbaar en gaat tegelijkertijd alles gewoon ook door.

Tuurlijk heb je af en toe wat tegenslag in je leven, ik noem ze voor het gemak de zwarte zwanen. En je hebt ook meevallers, de zogenaamde witte duiven. Die komen en gaan ook.

En er zijn stoplichten. Ja, stoplichten. Bij rood is het even stil staan. Om even te kijken, even na te denken, even te luisteren, even te voelen, even te ruiken. En gewaar te worden van wat er is. Om vervolgens weer met die gewaarwording door te gaan. Op een iets andere manier. Zomaar.

Ik hoor je denken, lekker vaag zeg….!

Die stoplichten kunnen velen van ons enorm helpen in een tijd waarin we ons opgejaagd voelen of onszelf laten opjagen. Een natuurlijke reactie is dan om het gas nog verder open te draaien. Het is net alsof je het idee hebt dat je achtervolgt wordt. Net als in de film als het ware. Of het is om anderen links en rechts voorbij te snellen in je opgevoerde bolide. En hier en daar een tikkie uit te delen of een beetje af te snijden. Of het is alsof je jezelf wijs maakt dat je een pro bent in jongleren zodat je steeds beter leert om nog meer ballen in de lucht te houden. Of om nog een paar uurtjes extra door te sjeezen. Beetje joyriding noem je het dan maar. Je maakt jezelf graag wijs dat je het toch ook wel leuk vindt allemaal. En…..je kunt je tijd maar 1 keer benutten, toch?! En vergeet ook niet, de beloning gaat toch een keer komen. Die staat ergens te wachten op je….Toch?

Bovendien, je moet toch laten zien dat je onder welke snelheid dan ook de boel toch onder controle hebt. En je moet toch ook laten zien dat je goed genoeg bent voor de verantwoordelijkheden die je hebt gekregen en ook voor die extra verantwoordelijkheden die je naar je toe hebt getrokken. In welke omstandigheden dan ook, jij kunt het, en jij bent natuurlijk ook de enige die het kan zoals alleen jij het kunt.

Als je zo nu dan even stopt, een nieuw inzicht krijgt, wellicht de dingen die je moet doen wat efficiënter of slimmer aanpakt, dan gaat alles opeens soepeler en is het resultaat vaak beter. Snel – sneller – snelst, meer – veel – teveel wordt dan handig – slim – intelligent. En nog belangrijker, je accu blijft zichzelf opladen.

Nog even over dat vertragen. Je hebt waarschijnlijk een bloedhekel aan verkeersdrempels. Nederland ligt vol. Ze zijn er echter voor de veiligheid. Voor die van anderen en voor de jouwe. Ze leren ons ons te gedragen èn even te vertragen. Even de voet van het gaspedaal af. En tegelijkertijd, vertragen om de dingen iets langzamer te doen, of om de dingen 1 voor 1 te doen, maakt dat dingen soepeler verlopen, minder energie kosten en het resultaat is wederom beter.

Experimentje; doe maar weer eens een keer de afwas met het handje. Ja, met het handje. Ik ga er even van uit dat je er een hekel aan hebt. Of neem een ander voorbeeld. Strijken van overhemden of zo. Vind je ook niet zo leuk waarschijnlijk. Doe het trager en met meer aandacht, en je zult zien dat het zomaar gebeurt is voordat je er erg in hebt.

Kun je nagaan als je de dingen die je leuk vindt ook langzamer gaat doen….. Of een kleine onderbreking inbouwt.

Hmmm, goed idee, zeg ik nu ook even tegen mezelf ……

De beelden schieten voorbij.

Bij jou ook?

Ook goed voor die accu trouwens…..

Als je begrijpt wat ik bedoel.

#multigetalenteerde #renaissancesouls #iederedagvrij #scanners #multipotentialite

0 keer bekeken