Zoeken
  • Noguru

Om e boe een beete waer te ouden...


Ik vond deze tekst. Geschreven door Hans van Dam. Uit het boek De Linji Lu. Zijn website niet-weten.nl

Vond het zelf wel grappig. Ben benieuwd wat jij ervan vindt.

---------------

Meester Linji zegt:

Doelzoekers, overal hoor je mensen zeggen dat er een weg te gaan is, een leer om te bestuderen. Zeg eens, wat valt er te leren, waar wou je heen? Je zoekt een doel voor je zoektocht. Wat ontbreekt je op dit moment? Wat moet er zo nodig opgelapt worden?

Naïeve jonge monniken willen dat natuurlijk niet horen en jagen liever spoken na. Hoor ze toch eens babbelen: ‘Slechts door principe en praktijk te integreren en voortdurend beducht te zijn voor de drie karma’s, kan de boeddhanatuur worden gerealiseerd.’ Niet te geloven! Wat een kapsones! En het is nog besmettelijk ook.

Een van onze illustere voorgangers heeft gezegd:

Kom je iemand tegen die de Weg kent, spreek geen moment over de Weg.

Belangrijker nog:

Probeert iemand de Weg te gaan, dan vindt hij haar versperd en tienduizend gidsen kunnen hem niet gidsen maar waar het zwaard der gedachten flitst vindt het licht vanzelf zijn weg.

Doelzoeker, je zoekt een doel voor je zoektocht. Je zoekt de stok in je hand. Jij die hier naar mijn kletspraat staan te luisteren, bent reeds het licht dat alles doorziet. Het ontbreekt je aan niets. Geloof niets, en je zult in niets verschillen van de patriarch. Geloof iets, en wezen en verschijningsvorm zullen uiteen splijten als hemel en aarde.

Geloof je dat?

Het is allemaal zo simpel. ‘De gewone geest is de Weg’. Jouw geest is geen andere dan de weetnietgeest. Waarin zou de ene weetnietgeest moeten verschillen van de andere? Ik zou het ook niet weten.

------------------------

#renaissancesouls #iederedagvrij #creatievegeneralisten #multigetalenteerden #multipotentialites

13 keer bekeken