Zoeken
  • Noguru

Je voelt je kut maar het kan je lekker niks schelen!


'Huh...???!' , hoor ik je zeggen of denken.

Hoezo, je kut voelen en dat het je niks kan schelen?!

Ja, inderdaad, je voelt je kut en het kan je lekker niks schelen.

Dat je je soms kut voelt is domweg wat het is.

Het gebeurt gewoon. Door allerlei omstandigheden buiten jezelf om of door omstandigheden die je zelf in de hand hebt. Dat alleen al uitzoeken kost je bakken met energie. Ligt het aan jou, ligt het aan het weer, ligt het aan je baas, je partner, je bloedsuikerspiegel, je eetpatroon, je gebrek aan bewegen, je overmatige bewegen, dat je moe bent, dat je de vaardigheden ergens voor mist....... Nou ja, enzovoorts.

Je komt er niet uit. Oorzaken achterhalen is een hopeloos gedoe. Je mindset actief beïnvloeden naar een positieve mindset ook. Ook dat kost bakken met energie. En bovendien waar haal je die energie vandaan als je al weinig energie hebt omdat je je kut voelt.

'Ja, wacht even', zul je zeggen, 'er zijn tegenwoordig zoveel goede adviezen en zogenaamde hacks (soort quicks wins = direct makkelijk toepasbare tips) dat er altijd wel 1 tussen zit die je direct weer lekker laat voelen, toch?'

Ja, ongetwijfeld is er ergens wel 1, maar welke dan?! Misschien kun je gewoon de knop omzetten?!

Nee, je hoeft helemaal niks te doen. Je kut voelen is je kut voelen. Je voelt iets. Een energie. Een energie die er zomaar is. En een energie die zomaar weer verdwijnt.

Je hoeft er niet aan te werken. Je hoeft geen therapeut te bezoeken. Je hoeft geen diepe analyse te doen. En vooral, je hoeft niet mee te doen aan die hele 'stay positive shit'.

Dat je je af en toe kut voelt is menselijk. Ja, MENSELIJK.

Het hoort erbij.

Net als je lekker voelen, je geil voelen, je energiek voelen, je verdrietig voelen, je ongeduldig voelen, je uitgelaten voelen. Het hoort er allemaal bij. Alle emoties horen erbij.

Die emoties zijn energieën. Energieën die door je lichaam stromen en die je een betekenis geeft met een gedachte of een gevoel. Ze horen bij het leven. Het leven dat bestaat uit manoeuvreren tussen tegenpolen en de emoties die daarbij vrij komen. Vreugde bestaat niet zonder verdriet. Energiek zijn bestaat niet zonder vermoeid zijn. Lekker voelen bestaat niet zonder kut voelen. Geil zijn bestaat niet zonder lusteloos zijn. Falen bestaat niet zonder succes.

Juist door te ervaren van wat er is, dus energie die voorbij komt en die vertaald wordt door jou in een emotie, zorg je ervoor dat je die emotie niet verder voedt. Je voelt domweg wat je voelt.

Klinkt het dan alsof je onverschilliger moet zijn of worden?

Nee, helemaal niet. Je voelt gewoon.

'Ja, ja' hoor ik je nog een beetje sceptisch zeggen. En je vraagt vervolgens; 'Moet je het dan uitzitten en helemaal niets doen?'

Zeker niet.

Terwijl je voelt wat je voelt, en daarmee ziet dat het is wat het is zonder ermee aan de slag te gaan, ontstaat er ruimte iets te doen of bedenken wat je werkelijk van belang vindt. En wat dat dan is? Datgene waarvan je weet dat je er een voorkeur voor hebt omdat je het leuk vindt om te doen, waarvan je ook weet dat je er iets van leert en dus moeite voor moet doen, waarvan je vrij zeker weet dat je er in slaagt of kunt slagen en bovenal waarvan je weet dat je anderen er blij mee maakt.

Zo simpel is.

Noem dat nog maar eens onverschillig zijn.

Ik noem het, domweg je gezond verstand gebruiken en lekker doen waar je zin in hebt.

#renaissancesouls #iederedagvrij #creatievegeneralisten #polymaths #multigetalenteerden

30 keer bekeken