Zoeken
  • Noguru

Spelenderwijs je neocortex ontwikkelen


Je weet het stiekem wel.

Als je vele talenten, voorkeuren en interesses hebt dan ontwikkel je je hersenen steeds sneller en beter. Ontwikkeling van nieuwe synapsen in je brein is gegarandeerd. Zeker met de intensiteit die wij gewend zijn van ons zelf. Zijnde Renaissance Souls, ook wel Pippies of Wickies nieuwe stijl genoemd. We live to the fullest.

Die ontwikkeling en tot stand brengen van nieuwe verbindingen valt onder de noemer neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit duidt op veranderingen in de organisatie van de hersenen van individuen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring. Individuen die nieuwsgierig, leergierig, dapper en onderzoekend (willen) zijn worden daardoor creatiever, flexibeler en inventiever.

En dat creatieve daar houden we wel van als Renaissance Souls.

Zelf houd ik ervan met name fysiek de grenzen op te zoeken van wat ik nog kan. Niet zo zeer kwa kracht, of techniek of uithoudingsvermogen of souplesse of snelheid. Maar eerder een combinatie van dat allemaal. Ook zoek ik naar manieren om lokaal falen van mijn lichaam te ondervangen.

Zo mis ik nogal wat kraakbeen in mijn rechterknie, heb ik reuma in mijn handen en polsen en heb ik tijdelijk hoofdholtes die dicht zitten met als gevolg flinke hoofdpijnen.

Dat zoeken naar wat nog wel kan. Dat voorbij aan geklets. Geklets van de zogenaamde monkey mind. Gedachtes die passeren en die me dingen influisteren waardoor ik op de rem trap. Zo van; 'train ff niet, je hebt al last van je knie', 'je bent al 55, het gaat daardoor allemaal niet meer zo soepel, dat snap je zelf ook wel' of 'pak wel genoeg rust, je hersteltijd is al langer gezien je leeftijd'.

Dat geklets nemen we vaak voor waar aan. Het zijn echter slechts gedachten die wij zelf creëren. Ze ontstaan uit diezelfde synapsen. Oude synapsen. Synapsen die je niet dienen. Die mij ook niet dienen. En bovendien, die gedachten zijn slechts energie die wij in taal vertalen omdat we dat zo gewend (oude synapsen) zijn. En daarmee geloven we ook dat ze echt zijn en dus waar.

Ga voorbij die gedachten (weet dat ze illusoir zijn) en doe wat in je op komt om te doen. Spontaan. Gewoon omdat dat in je opkomt. Zomaar. Je krijgt vanzelf feedback uit je omgeving. Luister ernaar en voel die feedback. En probeer weer uit, experimenteer maar denk niet te veel na terwijl je experimenteert. Doe, handel, reageer, interacteer, merk, voel, proef, luister, zie, ga op in. Dan leer je spelenderwijs.

Je neocortex ontwikkelt zich dan, het deel van je brein waarin zintuigelijke waarneming, bewuste bewegingen en redeneren, abstract denken en taal huizen. Het is ook het deel van je hersenen wat evolutionair gezien het jongst is en dus ook nog wel wat ontwikkeling kan gebruiken. Je zoogdierenbrein en reptielenbrien zijn veel ouder en dus soms ook sterker aanwezig. Vooral dat 'geklets' komt uit je reptielenbrein. Zeggen de neurologen.....

Dus ga voor spelenderwijs ontwikkelen van je neocortex.

In de video hieronder zie je hoe je dat o.a. kunt doen als we het hebben over fysiek bewegen. Iedere keer weer ontdek ik voor mezelf weer nieuwe oefeningen en maak ik weer nieuwe verbindingen aan. Wel blijven oefenen uiteraard want dan houden die verbindingen stand. Veel plezier met het oefenen. Oh, en als je samen wilt oefenen, ik geef ook graag les hierin.....

#neocortex #spelen #renaissancesouls #iederedagvrij #multigetalenteerden #creatievegeneralisten

0 keer bekeken