Zoeken
  • Noguru

'IIIIIKKKK kom, wie niet weg is, is gezien.....'


Leuk spelletje is het toch.

Verstoppertje.

Vroeger speelden we het veel.

Laatst nog werd het gespeeld door alle leerkrachten op een lagere school. Het was de afsluiting van een training die ik mocht geven. Ze besloten spontaan verstoppertje te gaan spelen in hun eigen school zonder kids trouwens. De leerlingen waren al naar huis, verstoppertje spelen waarschijnlijk.

Hoe leuk is het?

Vooral als ze je niet vinden.

Als ze net langs je heen lopen en je toch niet ontdekken. Je voelt de spanning door je lijf gieren. En het voelt als een soort nederlaag of teleurstelling als ze je toch vinden. En zelfs soms wel onrechtvaardig.

Hoe anders is het nu?!

Of speel je nog wel eens verstoppertje met je vrienden of wellicht met je kids?

Tegenwoordig is verstoppertje spelen not done. Je moet zichtbaar zijn. Vanwege een talent. Vanwege een eigenaardigheid. Hoe dan ook, je moet gezien worden.

Hoe je het doet maakt niet uit.

Met selfies, filmpjes, blogs, podcasts, video's, liedjes die je post op alle digitale mogelijkheden en platforms die er zijn.

Dus je zou kunnen zeggen als je niet weg bent ben je gezien. En gezien worden betekent dat je niet weg bent. Hmmmm.....

Tja, en wie wordt er nu werkelijk gezien?

En wie is diegene die helemaal weg van jou is zodat jij je gezien voelt?

De persoon die het meest gezien wordt en schijnbaar nooit weg is, ben jij als IK.

Ik als zijnde jij. Jij die dit leest.

IK is het meest gebruikte woord door iedere persoon.

Het is o.a. daarom alsof het werkelijk bestaat. Het er werkelijk is.

Als een soort regisseur in je hoofd. Die jou leidt, die zich ook handig kan verstoppen, die doelen nastreeft, die een persoonlijkheid heeft, die voorkeuren heeft, die interesses heeft, die dingen echt zelf doet, die faalt, die successen viert, die keuzes maakt enz.

Die IK is zo levensecht. Die speelt nooit verstoppertje. Die doet alles om te overleven. Die doet alles om te winnen. En voor jou voelt die ik als een levensechte entiteit. jij bent het immers. Fysiek toch ook (?), je ziet jezelf toch in de spiegel.

En toch.

IK is een illusie. Het is een constructie van je brein. En hoe die constructie er gekomen is of ontstaan is weten we niet precies. En we weten al helemaal niet wat er voor gezorgd heeft dat het er gekomen is.

Het is er en toch ook weer niet. Net zoals jij als je verstoppertje speelt. Je bent er even niet. Tenminste voor die anderen die jou niet zien en niet kunnen vinden. Voor jezelf ben je er nog steeds en toch ook weer niet. Jij als IK bent een illusie immers. Je bent dus als het ware al weg en niet gezien. Voor een ander en voor jezelf niet.

IK is dood zou je kunnen zeggen. IK is niet. En toch, door IK hier te benoemen, is te zeggen dat ie dood is, zorgt ervoor dat ie er toch is. Anders kun je niet zeggen dat ie dood is.

En kun je zeggen 'IK kom niet', dus zo van dan ben ik bevrijd van die ik??! Als het ware 'buurtvrij!'?

Neen, dat gaat ook niet. Je kunt je immers niet bevrijden van een illusie.......

'Buurtvrij' geldt alleen bij verstoppertje spelen......

Een illusie is ook Wat Is. Alles wat is, is. Jij, ik, 'ik kom', 'wie niet weg is gezien', je verstopplekjes, 'buurtvrij' enz.

En dat wat is, die oneindige energie, ook wel God genoemd (tenminste voordat God dood werd verklaard...) of Brahman (de ultieme onveranderlijke werkelijkheid) zoals ze het noemen in het Hindoeïsme speelt voortdurend verstoppertje. Die is meester in het verstoppen. Dat wat is, is in alles. En is een meester in het verstoppen.

Dus als IK een illusie is en dat wat is is een meester in het verstoppen, als het ware het verstoppen zelf, wie komt er dan nog? Wie zien we dan? Wie is er weg?

Is het niet, wie niet weg is niet gezien?

Of, wie weg is niet gezien?

Of, wie weg is, is gezien?

Of houden we het toch maar op, wie niet weg is, is gezien?

Hmmmmm.......

Nou, ik ga weer even verstoppertje spelen, doe je mee.....?

#RenaissanceSouls #advaitavedanta #stoicisme #iederedagvrij #brainswashonline #burnout

0 keer bekeken