Zoeken
  • Noguru

De Perfecte Geliefde en Magere Hein


De perfecte geliefde. Al tegengekomen?

Nee niet die, een andere.

De perfecte geliefde die hier wordt bedoeld is alom aanwezig. In alles.

In de vloer, in de stoel, in je telefoon, in je kleding, in je huis. Overal is de perfecte geliefde.

De perfecte geliefde is wat is.

Wat is, is alles.

Die oneindige energie, die lege volheid, die complete heelheid, dat wat in alles aanwezig is, dat wat een vorm heeft en dat wat vormloos is.

Die zelfde perfecte geliefde heeft een enorme aantrekkingskracht voor ons als mens. We zoeken en zoeken naar dat ene wat ons gelukkig, vervuld of zelfs verlicht kan maken. Dat wat ons bevrijd uit een verkramping. Een verkramping die ons doet verlangen maar meer, beter, anders. Naar meer plezier, meer voldoening, meer tevredenheid, meer geluk, meer rust, meer kalmte, minder stress, minder onrust, minder nadenken, minder frustratie, minder irritatie, minder verdriet, minder angst. Kortom, een staat van gelukzaligheid. Een staat van innerlijke vrede, kalmte, rust en sereniteit. Een staat die we vlak voordat we onze laatste adem uitblazen ook ervaren dan wel zijn. Je kent dat wel, die verhalen van mensen die dit ervoeren vlak voordat ze stierven. Tenminste anderen vertelden je dit die dit hebben meegemaakt met hun dierbaren.

Als we echter gaan zoeken naar die staat dan wordt die perfect geliefde magere hein. Ja, magere hein. Vreemd toch, je ervaart die gelukzalige staat wel vlak voordat je magere hein ontmoet en als je gaat zoeken naar die staat in je leven, dan kom je die al eerder tegen. Huh, hoe zit dat dan?

Simpel, jouw IK is druk bezig in jouw leven om een sluimerend verlangen voortdurend te bevredigen. Die IK die vrijwel iedereen houdt voor een werkelijk bestaanbare identiteit. Die IK zoekt en zoekt naar dat wat er al is. Die staat, die in alles is.

Die IK zorgt voor dualiteit, Er is het een dus is het andere er ook. Ik ben er en jij bent er. Vormloos is er en de vorm ook. En ga zo maar door.

Volgens het IK is er ook een zelf. Je weet wel, het een en het andere. Als een soort hogere versie of heilige versie van IK. Als IK moet je jezelf zijn. IK weet ook wel dat dat niet kan. En het IK, die IK bestaat volgens de psychologie uit diverse ontelbare lagen. Als een ui die je afpelt echter er komt geen einde aan. In die dualiteit verdwalen we voortdurend. We houden er ook niet over op. Het zorgt voor lijden. Gedoe. Onbevredigd verlangen. Overidentificatie met allerlei persoonlijke issues, dingetjes, gedoe, psychologische gegraaf in een breed interpreteerbaar verleden enz. En.... bovendien, dat ik en jezelf vertaalt zich inde praktijk in allerlei dualiteiten, bijvoorbeeld;

Je moet je wel gedragen volgens de heersende normen en waarden, maar blijf in godsnaam jezelf. Dus steek over daar waar een zebrapad is maar doe dan wel de silly walk.

Je moet hard werken om iets te kunnen bereiken, maar het is wel belangrijk voldoende rust te nemen.

Je moet streven naar succes, maar leer vooral van je fouten.

Je moet je volwassen gedragen, maar vergeet niet kind te blijven. Dus als je wordt aangehouden door een politie agent voor een bekeuring of waarschuwing, bestudeer dan zorgvuldig zijn houding en gedrag, en vergroot dit uit als je na het contact zijn houding nog even naspeelt.

Focus je op het nu en de toekomst, maar het verleden vormt je tot wat je nu bent.

Je moet goed plannen, maar je moet wel flexibel blijven.

In een relatie moet je wel de ander gelukkig maken maar wel door dicht bij jezelf te blijven. Dus geef aandacht aan haar en doe net of je luistert door regelmatig 'hmmmm' en 'aha' te zeggen of zeg regelmatig tegen hem 'goed hee' als hij zijn successen met je wil delen terwijl jij tegelijkertijd je tijdschrift of boek blijft lezen.

Je moet in de eerste plaats zorgen dat je je rekeningen kunt betalen, maar doe wel in godsnaam iets wat je leuk vindt en waar je je talent in kwijt kunt.

Je moet wel zuinig zijn op je gezondheid maar ook genieten van de geneugten des levens.

Je moet wel genoeg aandacht besteden aan je relatie maar ook genoeg tijd voor jezelf nemen. Dus doe vooral leuke dingen met je vrouw en meer leuke dingen met je vrienden oftewel neuk haar met liefde en lang en die inspiratie op door met je vrienden een striptease te bezoeken.

Je moet wel gebruik maken van je kiesrecht, maar het is wel geheel jouw eigen keuze of je het doet of niet. Dus stem PVV of FvD als jij dat wilt en als blijkt dat je vrienden opeens massaal PvdD hebben gekozen, zeg dan dat je dat ook hebt gedaan.

Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je keuzes maar je kiest nooit geheel uit vrije wil. Dus trots gaat altijd samen met spijt......

Je moet wel opkomen voor je zelf maar wel rekening blijven houden met anderen. Dus zeg gerust 'Fuck Off' en daarna weer 'Sorry'.

Je moet wel mee gaan met de heersende trends maar daarnaast ook wel je eigen stijl behouden. Dus draag een baard als iedereen dat doet maar niet tussen je benen.

En dit is slechts een kleine greep uit de vele dualiteiten waar we dagelijks mee dealen. Omdat aan de uiterste polen van de dualiteiten je nooit voldoende vervulling zult aantreffen, blijft er een verkramping bestaan. Een verkramping die er weer voor zorgt dat je blijft zoeken. Naar dat wat er al is. Dus

Dus zolang je je IK niet als een illusie kunt zien, blijf je zoeken. Zoeken naar wat dan ook. Vooral naar die gelukzaligheid.

Terwijl, die er al is dus. De perfecte geliefde...... Ja, die dus.....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Luister ook even naar dit blog op de MAAN Podcast. Met als bonus de Blisstwist na enige minuten.

#nondualiteit #zen #boeddhisme #tao #maan #renaissancesouls #multitalent

0 keer bekeken