Zoeken
  • Noguru

'Spontane' Anekdotes


1.

Een nieuwsgierige monnik vroeg aan een meester: 'Wat is de Weg?' 'Hij ligt pal voor je neus,' zei de meester. 'Waarom zie ik hem zelf dan niet?' 'Omdat je aan jezelf denkt.' 'En u: ziet u hem?' 'Zolang je dubbel ziet en zegt: "Ik niet" en "u wel" zijn je ogen vertroebeld,' zei de meester. 'Kun je hem zien als er geen "ik" is en geen "u"?

'Als er geen "ik" is en geen "u", wie wil hem dan zien?'

2.

Een monnik vroeg ‘Waaraan moet je denken bij het mediteren?’ De meester antwoordde; ‘Aan het niet-denken.’ ‘Hoe doe je dat?’ vroeg de monnik. De meester antwoordde; ‘Zonder te denken.’

3.

‘Hoe lang is een leven lang?’ vroeg een meester aan zijn leerlingen. ‘Zeventig jaar’ antwoordde iemand. ‘Totdat je doodgaat’ zei een ander. ‘Allebei fout’ zei de meester. ‘Hoelang is een leven lang dan?’ vroegen de leerlingen. ‘Eén adem teug lang’ was het antwoordt van de meester. ‘Hoe kan dat nou’ vroegen de leerlingen. Een mens kan maar één adem teug tegelijk leven. De ademteugen van gisteren zijn verleden tijd. Over die van morgen heb je geen zekerheid. ‘Het enige leven lang dat een mens kan leven’ zei de meester en hij haalde diep adem, ‘vindt plaats binnen één adem teug. Dat is leven’.

4.

Toen meester Rikyu nog een jonge monnik was kreeg hij van zijn leermeester de opdracht om de theetuin te vegen. De tuin was echter al zo goed geveegd dat er niet één gevallen blad te bespeuren viel. Rickyu ging de tuin in en liep naar een boom. Hij pakte die met beide handen beet en schudde hem heel zacht. Hij keek toe hoe vier, vijf bladeren langzaam neerdwarrelend op de grond vielen en keerde terug naar het huis. De meester bekeek de tuin en hij prees Rickyu met de woorden: ‘Dit kan men waarachtig het echte vegen noemen’.

5.

Een leerling ging naar zijn meester en zei: ‘Mijn meditaties zijn verschrikkelijk. Ik voel me ongeconcentreerd, mijn benen doen pijn en ik val voortdurend in slaap. Het is gewoon verschrikkelijk’. ‘Het gaat over’ zei de meester. Een week later kwam dezelfde leerling weer bij zijn meester en zei: ‘Mijn meditaties zijn geweldig. Ik voel me zo bewust van alles, zo vredig, zo verbonden met het leven. Het is geweldig’. ‘Het gaat over’, zei de meester.

........en zie hier spontaan leven ontrafeld....... ;-)

En de podcast vind je hier.

#zen #nondualiteit #RenaissanceSouls #multipotentialites

0 keer bekeken