Zoeken
  • Noguru

Hoe kun je jezelf zijn als je niet weet wie je bent?


Deze blog is ook te beluisteren in een Podcast op Soundcloud.

----------------------

Tja, wellicht een rare en ook wel verwarrende, paradoxale vraag?

Je weet niet wie je bent en toch wil je jezelf kunnen zijn?!

Hmmmm....

Stel dat je dan toch dat jezelf zijn gaat uitzoeken terwijl je niet weet wie je bent.

En stel dat je dan weet wie je bent, ben je dan ook meteen jezelf?

Zo maar, opeens.

Of....?

Stel dat je niet kunt achterhalen wie je bent, ben je dan ook niet jezelf?

Wat of wie ben je dan zonder beide?

En heeft het een het ander nodig?

Jaaahhh..... Nogmaals;

Wie of wat ben je zonder beiden?

Ben je dan niets?

Ben je dan leegte?

Ben je dan alles wat is?

Ben je dan verloren misschien of totaal de weg kwijt?

Zoekende, stuurloos, dwalend, dolend, robotachtig, onverschillig misschien?

Kun je wel zonder ik of jezelf?

Hmmmmm.......

Nu ben ik al veel mensen tegengekomen die zeggen dat ze weten wie ze zijn. En als ze dan beginnen te praten wordt duidelijk dat ze denken te weten wie ze zijn. Dus ze weten het niet of in ieder geval niet precies. Ik ben dan eigenlijk de enige die weet wie ze werkelijk zijn. En dat is best wel een last voor mij.

Want hoe maak je duidelijk zijnde niet iemand aan mensen die denken te weten wie ze zijn dat ze ook niet iemand zijn?

Hmmmmm. Jaaah.

Ga dan bijna denken dat ik mezelf zijnde niet iemand, niet meer ben.

Want hoe leuk is het als meerdere lichaam-geest verbindingen elkaar vinden in het niet iemand zijn?!

Hmmmmm.....

Als er meerdere niet iemands zijn is er dan wel leven?

Leef JIJ dan ook nog?

Ja, zeggen sommige dan, dan weet ik misschien niet wie ik ben, als ik maar geloof dat ik weet wie ik ben, dan is dat genoeg voor mij; 'Ik moet toch ergens in geloven!!'.

Ergens in geloven.... hmmmmm, denk ik dan, daar zijn al heel veel dingen mee fout gegaan. Vooral als je gelooft dat het echt waar is wat je gelooft. En helemaal als je denkt dat jij het bent die dat gelooft over jezelf wat je gelooft. Hmmmm....

Ingewikkeld hoor! Hoor ik je denken.

Nu zijn er ook mensen die zeggen dat als je je ontwikkelt je de ingewikkeldheid van jezelf blootlegt en de simpelheid en authenticiteit van jezelf verschijnt. De ware aard, het echte zelf,het pure ik, het oorspronkelijke van jou. Dat verschijnt dan. Zomaar. Opeens.

Hmmmm...

Waar komt dat dan vandaan vraag ik dan voorzichtig?

We hadden eerder al de vraag; Wie of wat ben je? en nu daarbij ook nog; Waar komt dat oftewel jij vandaan?

Nog steeds ingewikkeld.....

Ben JIJ er nog?

JIJ bent er nog steeds?

Ja maar, ja maar, ja maar hoor ik je zeggen, 'Ik wil me veilig, comfortabel voelen. Lekker in me vel. In controle zijn. Zelfvertrouwen hebben. Daar is toch niks mee??!'

Stel nu, zeg ik dan, dat je dat voelt of ervaart, is dat dan een permanent gevoel?

Kun jij, als jij jij bent, je permanent, comfortabel noemen? Lekker in je vel? Zeker? In controle?

Eerlijk antwoorden, ok?

....

En stel dat je je toch permanent comfortabel, veilig en lekker in je vel voelt, waar is dan de mogelijkheid om te groeien, te leren? Je voelt je toch al helemaal af? Alles is toch al ok en onder controle?

Hmmm...

Ja, maar. Ja, maar hoor ik je zeggen, 'misschien moet ik me maar overgeven aan de onzekerheid van niet weten wie ik ben en dat ik dus daardoor mezelf kan zijn. Dus dat mezelf zijn schuilt in het niet weten wie ik ben'.

Jaahh, jaaah, zeg ik dan dat gaat de goede kant op, ga maar door zeg ik dan.

'Ja, en misschien is onzekerheid zijn zelf al genoeg zonder daarvoor te hoeven overgeven aan de overgave eraan' (heee, zeg ik dan, waar heb ik dat eerder gehoord of gelezen?).

Ja, je bent er bijna zeg ik dan.

Je besluit het samen te vatten; 'onzekerheid is wat is, in alles, in een ieder, in al dat wat leeft. Zomaar. Alom aanwezig. De basis van al wat leeft. Onvoorspelbaar, chaotisch. Zo je wil; VRIJ. Voor niemand, Voor niet iemand. Het ultieme zelf zijn zonder te weten wie of wat is of waar het vandaan komt. Of naar toe gaat'.

......'Inderdaad', besluit ik nederig.

1 Dingetje nog als nabrander (want sommige mensen zeggen dit ook belangrijk te vinden...);

'Je moet toch worden wie je werkelijk bent?!' wordt ook vaak gezegd.

Worden wie je bent is ongelooflijk vermoeiend als je je best doet. En waarom zou je worden wie je bent als je nu al op je best bent. En waarom zou je toch je energie steken in je op je best zijn als je weet dat het vermoeiend is. Het is ook zo vermoeiend voor anderen. Die gaan dan ook nog denken dat zij ook hun best moeten doen op hun best te zijn.

Nou ja, je hebt 'm nu wel door denk ik zo.

Of het nu ingewikkeld is of niet.

En of we de ingewikkeldheid nu ont-wikkelen of niet.....

Het is zoals het is.

#nondualiteit #vedanta #RenaissanceSouls #multigetalenteerden #scanners #creatievegeneralisten

0 keer bekeken