Zoeken
  • Noguru

Geloof dat gelooft of je het nu gelooft of niet (met de 'Joker')


Ook op soundcloud te vinden. Voorgedragen door de broer van Calimero.

_________________________________________________________________________________

Geloof = de mentale toestand waarin iemand ervan uitgaat dat een aanname waar is cq. dat een propositie of premisse waar of onwaar is.

Geloof het of niet.....

Sprookjes, religies, fabeltjes, verhaaltjes, anekdotes, filosofieën, theorieën, modellen, allemaal doen ze hun best ons te overtuigen dat iets waar is of niet waar.

Geloof zorgt voor houvast zeggen we dan. Of we nu vinden dat iets waar is of niet.

Je moet toch ergens in geloven.

We leven in de voortdurende veronderstelling dat al wat leeft iets gelooft, iets is of iets wordt. Alles is iets. Iets met een vorm, een identiteit, een geloof, een karakter, een doel, een zelf, een aard, een toekomst, een kleur, een verleden, een ontwikkeling, een heden, een einde, een begin, een verhaal, een fysiologie. Niets is zonder enige betekenis, zo is de idee. Zelfs niets heeft een betekenis. Want wetenschappelijk gezien krijgen we er geen genoeg van.

Of je het nu gelooft of niet.

Geloof is mentaal zegt men (zie de definitie). Het zit in je hoofd. Het wordt gevormd door gedachten en gevoelens. Die weer gevoed worden door gebeurtenissen en verhalen en nou ja, de rest van wat we ervaren. Je hoofd doet dat vanzelf, kun je niks aan doen. Zomaar gebeurt het. Je zelfbewustzijn filtert een beetje echter ook maar voor een paar %. Toch geloven we of we geloven niet.

Je moet je toch ergens aan vast houden.

Die gedachten en gevoelens hebben wij gemaakt tot gedachten en gevoelens. Het zijn slechts energieën die door ons heen stromen. Ons brein maakt er iets meer van en legt verbindingen aan die wij dan weer herinneringen, verklaringen voor gedrag, gedachten en gevoelens noemen. Wij pikken die energie als gedachten ed. op als zijnde waar of niet waar, het is net hoe het ons uitkomt. Ja, het is net hoe het ons uitkomt. Wat ons past, wat in ons voordeel is.

Of je het nu gelooft of niet.

Afhankelijk van de situatie die zich voordoet reageren we. We spelen dan een rol. Dan ben je de grote verleider, dan ben je de pleaser, dan ben je de zorgzame, dan ben je de grappige, dan ben je de charmante, dan ben je de speelse, dan ben je de macho, dan ben je de bitch, dan ben je schattige, dan ben je de slimme, dan ben je de creatieve. Als vader of moeder, als minnaar, als medewerker, als ondernemer, als presentator, als schrijver, als vriend of vriendin, als zoon of dochter, als leidinggevenden, als...... enz. Je speelt de hele tijd rollen of je het nu gelooft of niet.

En maakt het eigenlijk uit of je dit allemaal gelooft of niet?

Het maakt helemaal niks uit want geloof gelooft gewoon wat het gelooft. Zonder betekenis of doel of identiteit. Geloof hoeft van zichzelf niet waar of onwaar te zijn. Geloof begint niet eens met een aanname omdat geloof gelooft. Dat is wat geloof doet. Zoals een aanname dingen aanneemt. Niets meer of minder.

Of je het nu gelooft of niet.

Gelooft gelooft en ongeloof ongelooft. Zou je kunnen zeggen.

Geloof kent ongeloof als tegenovergestelde. Want alleen zo kunnen ze bestaan.

Zeggen ze. Je hoeft het niet te geloven hoor.

Dit alles zijn slechts woorden. In een poging te duiden. Duiden hoeft alleen als er iets is om te duiden. Dat duiden is schijnbaar nodig waarin het een er is en het ander. Zoals geloof en ongeloof. Zoals hoop en wanhoop. Zoals wil en onwil. Zoals jij en ik.

Waar zouden we zijn zonder woorden?

Wat zou dan de betekenis van ook maar iets zijn?

Zou er dan alleen niets zijn? Of niet iets?

Of je het nu gelooft of niet, geloof blijft geloven.

Zonder betekenis.

Zoals niets ook iets is.

Zonder betekenis.

Lekker simpel.

Simpel en complex tegelijkertijd.

Hmmmm.....

Laten we maar stil zijn, de leegte is er dan wellicht.

Of je het nu gelooft of niet.

......

#nondualiteit #vedanta #zen #boeddhisme #creatievegeneralisten #iederedagvrij

0 keer bekeken