Zoeken
  • Noguru

Niets is wat ons rest en dat is alles.

Bijgewerkt: 18 dec 2019


Dit artikel is ook te beluisteren in de Podcast op Soundcloud.

__________________________________________________________________________

Hier bij iedere dag vrij gaat het over een energie die niet gekend kan worden. Het is een mysterie dat niet begrepen kan worden. Al wat er is is dat wat is. Iets en niets. Al wat er is is levendigheid, een oneindige energie. Dit is het. Alles om je heen is het. Alles wat uit het niets in een vorm verschijnt is het. Niet meer of minder. Het is wat is.

Ademen, denken, zitten op een stoel, zien, horen, voelen, tikken op een toetsenbord, het is simpelweg energie. Die energie is absoluut grenzeloos. Het is compleet vrij en wild, niets kan het beïnvloeden. Het verschijnt als alles en niets.

Die energie is vrij, heeft geen doel of betekenis. Het is betekenisloos. Zonder doel of richting.

In de schijnbaar begrensde vorm van een lichaam ontstaat er op een gegeven moment in de mens een zelfbewustzijn. Het kind groeit snel na ca. 3 jaar in een besef dat het een apart individu is dat samen leeft met andere schijnbare individuen en objecten en dat die wereld echt is. Het heeft een schijnbaar gevoel van er zijn, een gevoel dat ieder individu echt is. Als individu, als mens; met een eigen vrije wil, met keuze vrijheid, met een eigen leven, met invloed op oorzaak en gevolg enz. Als een separaat individu met de ervaring dat de wereld iets is wat het individu overkomt. Dat is de droom waarin het individu leeft. Het is de droom van dualisme.

Voor ieder mens is dit een zeer reële droom.

Echt en onecht.

Wat hier wordt gesuggereerd is dat dat hele idee van het individu zijn en het leven van het individu in een verhaal en dat we als mens een vrije wil en keuzevrijheid hebben, en wat we allen als echt ervaren, dat dat alles een illusie is.

Er is een andere mogelijkheid dat die hele individualiteit schijnbaar doet exploderen liever gezegd imploderen, inclusief alle geloofssystemen die verzameld zijn. Dat kan gebeuren maar er is geen garantie op.

Het kan ook zijn dat die hele schijnbaar verkrampte energie van het IK, die ervoor zorgt dat we ons separaat voelen van alles om ons heen, dat die energie verdwijnt en er een soort ontspanning ontstaat in het lichaam. Echter voor niemand. Het blijft een schijnbare ontspanning. Omdat er niet iemand is om het te ervaren. Het is hooguit dat die verkramping op gaat in alles wat is. En dat wat is is onbegrensd en kent geen begrenzing in de vorm van bijvoorbeeld een verkramping.

Je zou denken dat die energie die vrij is, in jou is. Of van jou. Of dat je ervan gemaakt bent. Of meer van dat.

Natuurlijk is die energie die onbegrensd is in alles. Alleen er is niet iets of iemand die dat ervaart. Je kunt er dus ook niet komen. In die energie. Dat suggereert een weg of een proces. Dat er een soort bestemming zou zijn. En dat is weer een illusie. De illusie van dualiteit.

Er is dus niet iets te bereiken. je kunt niet een betere persoon worden of een betere ervaring van het leven krijgen. Dat suggereert weer een IK of een individu die dat kan zijn of ervaren. En die persoon is een illusie. Die is niet.

Maar hoe zit het dan met die mensen als Sri Nisargadatta Maharaj of Ramana Maharshi of Papa Ji (Poonja) of Sri Mooji of Osho (Bhagwan) of andere goeroe's of leraren die in die energie zijn gestapt. Of die zijn getransformeerd in die energie. Dan wel die energie zijn geworden. Of een soort verlichte staat zouden hebben bereikt?


Ook dat is een illusie. De droom van een Ik die iets anders kan worden. En er wordt dan gesuggereerd dat er een weg of een pad of een methode of een proces gevolgd kan worden. En bij voorkeur natuurlijk bij de leraar of meester of goeroe die het zelf heeft meegemaakt. Echter het blijft een illusie om die staat te kunnen bereiken. En toch proberen heel veel mensen dat. Keer op keer. En als dan toch iedere keer niet een blijvende staat van ontspanning, rust of verlichting wordt bereikt dan zeggen die leraren natuurlijk dat je beter je best moet doen. Dus meer mediteren, het concept van IK of ego beter begrijpen, meer boeken lezen, vaker de goeroe bezoeken, vaker ajahuasca slikken enz.

Terwijl...... Nou ja...... Je hebt m nu wel door denk ik..... .

En nogmaals ook dit wat hier geschreven staat is volstrekt betekenisloos. Net als die weg richting een staat van ontspanning, vervulling of verlichting. Het heeft geen enkele zin dit te lezen in de hoop iets te vinden of te ontdekken. Iets wat het leven als individu draaglijker, rustiger, beter, comfortabeler, relaxter, vrijer kan maken. Er is niets te vinden hier of ergens anders. Alles wat is is wat is.

Die energie is wat is. En kan niet gekend worden.

Het kan niet beschreven worden. Ik snap het al niet en jij kunt het ook niet snappen.

Die energie is wat is. Zoals alles wat is, is.

Niet meer of minder.

Zonder betekenis.

Dus dan maar niets doen?

Neen, ook niet niets doen. Dan doe je toch iets in de hoop weer iets te worden of iets blijvend te ervaren. En dan stap je weer in de illusie van het bereiken van iets.

Er rest je niets, en dat is alles.

#boeddhisme #Yinyang #vedanta #iederedagvrij #Hindoeisme #Nisargadatta #RamanaHarshi #Poonja #OSHO #nondualiteit

0 keer bekeken