Zoeken
  • Noguru

Eigenaardig, de nieuwe normaal?

Bijgewerkt: mei 7

Je kent dat wel, die adviesjes hoe je nieuwe voornemens of gewoonten toch kan verankeren in je leven. Je moet daarin klein stapjes nemen. Om een doel te bereiken. Bijvoorbeeld stoppen met roken, kilo's afvallen, frequenter bewegen, assertiever worden enz.


Gemotiveerd zijn en het vermogen tot, dus in staat te zijn het uit te voeren, zouden de sleutels zijn tot het bereiken van je doel. En niet te vergeten een trigger. Ja, een trigger. Een trigger die je helpt eraan te herinneren dat je ooit had besloten een bepaalde nieuwe gewoonte in te voeren. Je moet dus bedenken na welk gedrag je die trigger inbouwt. Dus als je na het eten gewend bent om een peukie op te steken, moet je voor dit specifieke moment een andere trigger inbouwen. Bijvoorbeeld iets anders in je mond stoppen dan een peukie. Een stukkie chocolade bijvoorbeeld. Of meteen ff lekker een wandelingetje maken. Of nou ja, bedenk iets. Bij voorkeur iets wat je wel aangenaam vindt.


Of een ander voorbeeld. Nadat je bent opgestaan, doe je even 10 push-ups. Omdat je meer wilde bewegen. En iedere morgen verhoog je dat aantal met 1 push-up.


Als je dit goed leest dan zie je dat er een verschil is tussen de gewenste uitkomst en het gedrag of de gewoonte zelf. Dus om terug te komen op die push-ups, die zijn bedoeld om bijvoorbeeld je overall fitness te vergroten.


Dus doelen bereiken vereist het kiezen van bepaalde gewoonten en die vereisen weer bepaalde triggers. Stap voor stap dan ermee doorgaan is het devies.


En niet te vergeten, jezelf af en toe belonen voor als je het hebt volgehouden.


Nou ja, en ga zo maar door.


Nu vroeg ik me af, of dit ook zo werkt met eigenaardigheden.


Iedereen heeft wel eigenaardigheden (= uit de hand gelopen gewoontes?). Maar heb je die eigenaardigheden ook heel bewust doorgevoerd of zijn ze als het ware onbewust en spontaan ontstaan? Voor zover dat dan weer bestaat. Dat spontane bedoel ik.


Afijn, welke eigenaardigheden heb jij? Altijd leuk om ff over na te denken.

Of ze te bedenken over anderen, dat is misschien nog wel leuker.


Zo heb ik een schoonzus die alle botjes van een stuk kip zomaar opeet, nadat ze eerst het vlees heeft gegeten.


Zo irriteert mijn broer zich al heel snel als iemand iets heel stoms doet. Neen, hij lacht dan niet of en hij heeft ook niet zo iets van 'kan mij het schelen'. Neen, hij verheft dan zijn stem in de hoop dat iemand hem gelijk geeft. Ook en vooral als voetballers die niet op doel kunnen schieten het toch weer proberen. Dan moet die trainer van die speler toch onmiddellijk ingrijpen!!??


Zo doe ik zelf rek- en strekoefeningen als ik de behoefte voel. Dus ook bij de slager of in de trein. En ik koop altijd zwarte boxershorts bij de Hema want die kun je lekker lang dragen zonder dat je er wat op ziet.


Zo knakt mijn zoon een paar keer op een dag alle kootjes van zijn vingers. En hij maakt zich voor de grap groot (schouders breed naar voren bewegend) als ie in een stoel zit.


Zo zit mijn dochter altijd aan haar haar te plukken en gaat ze bewust in de zon zitten zodat ze een half uur later de extra sproetjes in haar gezicht kan tellen. En ze strijkt met een gestrekte wijsvinger regelmatig onder haar neus heen en weer. Alsof ze kriebel heeft. En ze gebruikt te pas en te onpas het woord 'letterlijk'.


En jij? Welke eigenaardigheden heb jij?En stel nu eens dat we dat hele proces van doelen bereiken, gewoontes, triggers en beloningen 'gewoon' achterwege laten en onze eigenaardigheden zien voor wat ze zijn, zodat we daardoor als vanzelf, dus 'gewoon zomaar' nieuwe eigenaardigheden ontwikkelen? En daarmee onze doelen zomaar bereiken? Dus kippenbotjes eten is ook zeer gezond en helpt dus bij het gezonder worden en niet te vergeten met het vermijden dat ze botjes aan de hond geeft waardoor ie vreselijke scheten gaat laten. En dat irritaties uiten door mijn broer helpt hem bij het verwerken van zijn anders opgekropte emoties en het daarmee voorkomen van een oplopend cholesterol gehalte. En ga zo maar door. Al die eigenaardigheden zijn van zichzelf al ergens goed voor, toch?!


Met als bijkomend voordeel dat ze eigen zijn en en daardoor wel zo aardig.


Het enige wat je moet doen is ze de ander af en toe laten benoemen.

Dan heb je er nog plezier over ook. En doe dat ook bij de ander.


O ja, by the way; is een eigenaardigheid nu nog merkwaardig, bijzonder, origineel of onhebbelijk. Of juist eigen en daardoor normaal? En is daarmee een gewoonte abnormaal? Zeker als je een nieuwe gewoonte moet aanleren om een doel te bereiken?


Is eigenaardig dan misschien de nieuwe normaal?


Of is die nieuwe normaal eigenaardig?


Eigenaardig......


'Doe 's normaal man', zou mijn moeder zeggen.


Ik zou dan zeggen; 'Doe 's aardig' op een geheel eigen manier.


En ik spring dan op haar 85-jarige versleten en nog steeds zachte schoot en geef haar een dikke knuffel. Heel eigen en aardig.
0 keer bekeken